parallax background

Ψηφιακός Υπολογιστής Σύνταξης

Καλώς ήλθατε στον Ψηφιακό Υπολογιστή Σύνταξης!

Η εφαρμογή αυτή έχει ως σκοπό να σας βοηθήσει να υπολογίσετε το ποσό της μελλοντικής σας σύνταξης κατά προσέγγιση, βάσει των σημερινών δεδομένων της απασχόλησής σας ή/και των εκτιμήσεων σας για την μελλοντική σας απασχόληση.

Με τη συμπλήρωση τριών πεδίων, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά σενάρια σταδιοδρομίας και οργάνωσης της οικογενειακής και προσωπικής ζωής σας και να εκτιμήσετε τον αντίκτυπο των επιλογών σας στις συνταξιοδοτικές σας παροχές, ώστε να λάβετε σήμερα ενημερωμένες αποφάσεις και να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές που θα σας οδηγήσουν αύριο σε υψηλότερες συντάξεις.

Ο Ψηφιακός Υπολογιστής Συντάξεων απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες και λαμβάνει υπόψη μόνο τους γενικούς κανόνες συνταξιοδότησης και υπολογισμού των συντάξεων και δεν αφορά ειδικές διατάξεις για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων. Δεν περιλαμβάνει επίσης τις γενικές προβλέψεις για τη συνταξιοδότηση αλλοδαπών, οι οποίες προκύπτουν από εξειδικευμένες διακρατικές συμφωνίες. Η εκτίμηση βασίζεται στον ισχύοντα Νόμο 4387/2016, είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για τους αρμόδιους φορείς απονομής συντάξεων.

Προκειμένου να συμπληρώσετε σωστά τα πεδία παρακαλούμε συμβουλευτείτε τις Γενικές Οδηγίες.

pegasus-logo-calculator

Συνταξιοδοτικό χάσμα στην Ελλάδα

Το ξέρατε ότι το συνταξιοδοτικό χάσμα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 28,4%, δηλαδή οι γυναίκες παίρνουν κατά μέσο όρο 28,4% χαμηλότερη σύνταξη απ’ ότι οι άντρες; Η χαμηλότερη σύνταξη των γυναικών οφείλεται κυρίως στις επιλογές τους κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής και κυρίως αυτών που αφορούν την απουσία από την εργασία τους ή την αποδοχή θέσεων μερικής απασχόλησης, λόγω της ανάληψης του βάρους ανατροφής των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας. Μεγάλο ρόλο στις επιλογές σταδιοδρομίας των γυναικών παίζει η έλλειψη ενημέρωσης για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στη σύνταξη τους.
Loading...
Η εθνική σας σύνταξη είναι μειωμένη (κάτω των 384 ευρώ) λόγω μη συμπλήρωσης του θεσμοθετημένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (67 ετών) και με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης. Προκειμένου να βελτιώσετε το ποσό της εθνικής σας σύνταξης θα πρέπει να παραμείνετε στην εργασία σας έως και το 67ο έτος της ηλικίας σας γιατί η εθνική σας σύνταξη μειώνεται κατά 6% για κάθε έτος που η ηλικία σας υπολείπεται του θεσμοθετημένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Η παραμονή σας στην εργασία θα βελτιώσει ταυτόχρονα και το αθροιστικό κατ’ έτος ποσοστό αναπλήρωσης που αφορά στην ανταποδοτική σας σύνταξη.
Η εθνική σας σύνταξη είναι μειωμένη (κάτω των 384 ευρώ) λόγω μη συμπλήρωσης του ελάχιστου συντάξιμου χρόνου ασφάλισης (20 έτη) για πλήρη εθνική σύνταξη. Προκειμένου να βελτιώσετε το ποσό της εθνικής σας σύνταξης θα πρέπει να παραμείνετε στην εργασία σας έως την συμπλήρωση των 20 ετών ασφάλισης, γιατί η εθνική σύνταξή σας μειώνεται λόγω του χρόνου ασφάλισης σας κατά 2% εάν έχετε 19 έτη ασφάλισης, κατά 4% εάν έχετε 18 έτη ασφάλισης, 6% εάν έχετε 17 έτη ασφάλισης, 8% εάν έχετε 16 έτη ασφάλισης και 10% εάν έχετε 15 έτη ασφάλισης. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να προχωρήσετε στην εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης που θα βελτιώσουν την εθνική σας σύνταξη. Η παραμονή σας στην εργασία ή η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης θα βελτιώσει ταυτόχρονα και το αθροιστικό κατ’ έτος ποσοστό αναπλήρωσης που αφορά στην ανταποδοτική σας σύνταξη.
Εάν θεωρείτε ότι το εκτιμώμενο ποσό της ανταποδοτικής σας σύνταξης είναι χαμηλό, αυτό δύναται να οφείλεται α) στο γεγονός ότι ο μέσος όρος των μεικτών αποδοχών σας από την 1/1/2002 έως σήμερα είναι χαμηλός, ή/και β) στο γεγονός ότι τα έτη ασφάλισής σας είναι λίγα, οδηγώντας σε χαμηλό αθροιστικό κατ’ έτος ποσοστό αναπλήρωσης. Σημειώνεται ότι η μερική ή η περιστασιακή απασχόληση επηρεάζει το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης τόσο ως προς τις συντάξιμες αποδοχές όσο και ως προς τα έτη ασφάλισης.
Προκειμένου να βελτιώσετε το ποσό της ανταποδοτικής σας σύνταξης θα πρέπει να παραμείνετε στην εργασία σας προκειμένου να αυξήσετε τα έτη ασφάλισής σας και κατ’ επέκταση να αυξήσετε το αθροιστικό κατ’ έτος ποσοστό αναπλήρωσης σύνταξης. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να προχωρήσετε στην εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης
0